1.Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej , dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy kiełbasę i pieczarki w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę w kostkę. Ser kroimy w plastry. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Z ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej olejem formie. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy sosem, układamy ser, cebulę, kiełbasę, paprykę, pomidora pokrojonego w plastry oraz pieczarki. Posypujemy przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 25 min.
Komentarze