Świeżo wyciskany sok z buraka, jabłka i marchewki z olejem lnianym

4.95 (19 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Jest pyszny, zdrowy, szybki oraz prosty w przyrządzeniu. Idealny na jesienno-zimowe wzmocnienie i dobry nastrój. Ten sok zawiera ważne kwasy, wzmacnia system odpornościowy, ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a nawet pomaga w utracie wagi. To bogactwo witamin i minerałów. Sok z surowego buraka ma działanie oczyszczające oraz usuwające zmęczenie. Ale świeżo wyciśnięty sok z buraka może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut, aby drażniące związki zdążyły się utlenić. Dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić witaminy i dostarczy zdrowych składników. Najlepszym urządzeniem do uzyskania soku jest wyciskarka wolnoobrotowa. Dzięki takiej maszynie nasz sok zachowa wszystkie cenne składniki.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • 1 średni burak (najlepsze do soków są podłużne) ,
    • 2 średnie marchewki,
    • 3 jabłka,
    • pół cytryny lub limonki,
    • 1 łyżeczka oleju lnianego,
Wystaw ocenę:

4.95 (19 ocen)

Zobacz również:

Sok

Świeżo wyciskany sok z buraka, jabłka i marchewki z olejem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy warzywa i owoce ekologiczne to nie obieramy tylko myjemy będą miały więcej właściwości.
    Jabłka oraz cytrynę oczyszczamy z pestek. Wszystkie warzywa i owoce kroimy na kawałki, takie aby zmieściły się do wyciskarki i wyciskamy sok. Sok odstawiamy na minimum 30 min. Po tym czasie dodajemy łyżeczkę oleju, mieszamy i pijemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jabłka Marchewka Cytryna Olej lniany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować