Świeca z masła

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gwarantuję, że oczaruje wszystkich przy wielkanocnym stole! Możecie w niej moczyć niewielkie kawałki pieczywa i rozkoszować się smakiem!

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na słoik 400 ml:

    3 kostki masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    kilka zielonych gałązek (pietruszka, koperek, szczypiorek)
    15 cm kawałek bawełnianego knota
    wykałaczka
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Świeca z masła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy powoli w dużym garnku, zbieramy pianę i podgrzewamy aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Wyłączamy, dodajemy sól oraz czosnek. Knot moczymy w maśle i wkładamy do wcześniej wyparzonego słoika, górę zawieszamy na patyczku.

    Do środka wkładamy zielone natki i powolutku zalewamy masłem. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Po całkowitym zastygnięciu przycinamy knot, zakręcamy i chowamy do lodówki.

    Podczas wielkanocnego spotkania odpalamy świeczkę i moczymy pieczywo jak zacznie się rozpuszczać.

    Spróbujesz? ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować