Bułeczki do masła czosnkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuszczamy w mleku(najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej bądź delikatnie podgrzane).
2. Dodajemy cukier, sól i olej.
3. Dodajemy mąkę, delikatnie zagniatamy.
4. Odstawiamy na 15 minut, pod ściereczkę, w ciepłe miejsce (ciasto zbytnio nie urośnie).
4. Ponownie ugniatamy ciasto i formujemy małe kuleczki (sporo urosną w piekarniku)
5. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 15 minut.
6. Gdy bułeczki się pieką, szykujemy masło: przekładamy masło do jakiejś miseczki, rozgniatamy czosnek, przyprawiamy do smaku, mieszamy.
7. Ciepłe bułeczki wyjmujemy, przekrawamy, smarujemy masłem.
Porady
Z tej porcji wychodzi, zależnie od wielkości, 25-30 bułeczek.
Komentarze