bułeczki do masła czosnkowego

4.39 (169 ocen)

Idealnie o każdej porze dnia. Najlepiej smakują na ciepło.

Składniki:

  • bułeczki:
    50g drożdży
    300ml mleka
    3,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oleju
    masło czosnkowe:
    pół kostki masła
    ząbek czosnku
    sól, przyprawy
Wystaw ocenę:

4.39 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki do masła czosnkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku(najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej bądź delikatnie podgrzane).
    2. Dodajemy cukier, sól i olej.
    3. Dodajemy mąkę, delikatnie zagniatamy.
    4. Odstawiamy na 15 minut, pod ściereczkę, w ciepłe miejsce (ciasto zbytnio nie urośnie).
    4. Ponownie ugniatamy ciasto i formujemy małe kuleczki (sporo urosną w piekarniku)
    5. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 15 minut.
    6. Gdy bułeczki się pieką, szykujemy masło: przekładamy masło do jakiejś miseczki, rozgniatamy czosnek, przyprawiamy do smaku, mieszamy.
    7. Ciepłe bułeczki wyjmujemy, przekrawamy, smarujemy masłem.

Porady

Z tej porcji wychodzi, zależnie od wielkości, 25-30 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Masło czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować