Świderki francuskie z serem

0 (0 ocen)

Smaczne i szybkie w wykonaniu. Zaspokoją ochotę na coś słodkiego :)

Składniki:

  • 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
    300g sera 3-krotnie zmielonego
    1 żółtko
    2-3 łyżki cukru pudru
    białko jajka
    lukier: 100g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Świderki francuskie z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasta francuskie 1. Rozwinąć płaty ciasta francuskiego . Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Na jednym rozprowadzić równomiernie masę twarogową. Drugi posmarować połową roztrzepanego białka. Ciasto z serem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Docisnąć do siebie ciasta.
    Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 11 pasków)
  • skręć świderki 2. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę (obkręcając w przeciwne strony). Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Polać świderki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować