Świderki francuskie z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwinąć płaty ciasta francuskiego . Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Na jednym rozprowadzić równomiernie masę twarogową. Drugi posmarować połową roztrzepanego białka. Ciasto z serem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Docisnąć do siebie ciasta.
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 11 pasków)
2.Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę (obkręcając w przeciwne strony). Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Polać świderki. Smacznego :)
Komentarze