Świderki francuskie z makiem

4.39 (209 ocen)

Pyszne i błyskawiczne w wykonaniu, jeśli użyjemy gotowej masy makowej. Zaspokoją ochotę na coś słodkiego :)

Składniki:

  • 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
    250g gotowej masy makowej z bakaliami
    białko jajka
    lukier: 100g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.39 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Świderki francuskie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na ciastach rozprowadź maki i białko 1. Rozwinąć płaty ciasta francuskiego . Na jednym rozprowadzić równomiernie masę makową. Drugi posmarować połową roztrzepanego białka. Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Docisnąć do siebie ciasta.
  • pokroić na kawałki 2. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków) Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony).
  • poskręcać w świderki 3. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Polać świderki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź również: Ciasto francuskie na słono

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować