Świderki francuskie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwinąć płaty ciasta francuskiego . Na jednym rozprowadzić równomiernie masę makową. Drugi posmarować połową roztrzepanego białka. Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Docisnąć do siebie ciasta.
2.Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków) Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony).
3.Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Polać świderki. Smacznego :)
Komentarze