Francuskie świderki serowo-malinowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i błyskawiczne do przygotowania. Znikają prosto z piekarnika :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
    300 g sera 3-krotnie zmielonego
    1 żółtko
    2-3 łyżki cukru pudru
    mały słoiczek dżemu malinowego
    białko jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Dżemy Przekąski

Francuskie świderki serowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płaty ciasta francuskiego 1. Rozwinąć płaty ciasta francuskiego . Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Na jednym rozprowadzić równomiernie masę twarogową, a na niej dżem malinowy. Drugi posmarować połową roztrzepanego białka. Ciasto z serem i dżemem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Docisnąć do siebie ciasta.
  • zakręć w świderki 2. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 11 pasków) Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę (obkręcając w przeciwne strony).
  • 3. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. Wystudzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować