Francuskie świderki serowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwinąć płaty ciasta francuskiego . Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Na jednym rozprowadzić równomiernie masę twarogową, a na niej dżem malinowy. Drugi posmarować połową roztrzepanego białka. Ciasto z serem i dżemem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Docisnąć do siebie ciasta.
2.Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 11 pasków) Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę (obkręcając w przeciwne strony).
3.Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. Wystudzić. Smacznego :)
Komentarze