Świąteczny piernik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny przekładany piernik, bez leżakowania.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    10 łyżeczek miodu
    2 łyżeczki wody
    1,5 łyżeczki sody
    100 g margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki kakao
    1 przyprawa do piernika
    szczypta soli

    Krem:
    powidła śliwkowe
    200g śmietany kremówki
    1 czekolada biała
    2 sztuki Śmietan Fix
    aromat migdałowy

    Polewa:
    ok 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
    2 czekolady gorzkie
    woda bądź mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W
    osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod
    koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz
    śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce
    sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno
    z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
    drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x12 cm,
    wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min w temp. 175'C. Po
    tym czasie ciasto delikatnie nacinamy nożem wzdłuż przez środek ok 1,5
    cm, dzięki temu ładnie pęknie podczas pieczenia i ponownie pieczemy ok
    30-35 min. dalej w temp. 175'C.
    Upieczony piernik, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy
    na trzy części.
    Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy środkową częścią. 100 g
    śmietany kremówki podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę,
    delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do
    schłodzenia. Resztę kremówki ubijamy dodając rozpuszczoną czekoladę i
    Śmietan Fix'y oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Gotową masę
    nakładamy na ciasto i przykrywamy ciastem - lekko dociskamy.
    Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy troszkę wody i wkładamy
    połamane kostki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
    czekolady i dodajemy orzechy, mieszamy. Gotową polewą, polewamy ciasto
    i schładzamy. Smacznego !!

    Do dekoracji możemy użyć jadalnych perełek - wtapiając je w jeszcze
    świeżą polewę.
    Piernik jest szybki, nie wymaga bowiem "leżakowania".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować