ŚWIĄTECZNA RYBA

4.5 (153 ocen)

Tak przygotowaną rybę można podać na wigilijno świąteczny stół.Ryba bardzo smaczna,pięknie prezentująca się na świątecznym stole

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    4 filety z mintaja
    3 średnie marchwie
    1 mały seler
    1 mały por,biała i zielona część
    2 średnie pietruszki

    Składnik dodatkowy
    5 średnich ziemniaków

    Przyprawy
    sól,pieprz czarny i cytrynowy,cynamon,bazylia suszona,skórka i sok z cytryny

    Składniki robocze
    masło i olej do smażenia,mąka do panierowania,woda
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Świąteczna ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świąteczna ryba 1. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem / jeśli zamrożone to rozmrozić/,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą,czarnym pieprzem i cynamonem.





    .
  • świąteczna ryba 2. Zwinąć w rulonik,wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • świąteczna ryba 3. Włoszczyznę i ziemniaki obrać,umyć.Por,połowę porcji marchwi,pietruszki pokroić w słupki.Seler pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniał.Pozostałą marchew,pietruszkę oraz ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przestudzić.Za pomocą foremek do wycinania ciastek wyciąć z warzyw ozdobne gwiazdki,choinki i księżyc.Pozostałe ziemniaki oraz pietruszkę pokroić w kostkę.
  • świąteczna ryba 4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,włożyć pokrojoną w słupki włoszczyznę i smażyć do czasu jej zeszklenia
  • świąteczna ryba 5. Przyprawić do smaku solą,pieprzem,pieprzem cytrynowym oraz sokiem i otartą skórką z cytryny.Wlać niewielką ilość gorącej wody i dusić do czasu jej odparowania i miękkości warzyw,przestudzić.
  • świąteczna ryba 6. Rozwinąć filety,na każdym z nich położyć porcję farszu z przesmażonej włoszczyzny.Pozostały farsz pokroić w drobną kostkę.
  • świąteczna ryba 7. Zwinąć w roladkę,spiąć wykałaczką.
  • świąteczna ryba 8. Obtoczyć w mące.Posypać suszoną bazylią
  • 9. Na patelni rozgrzać olej,włożyć roladki i smażyć z dwóch stron.Zdjąć z patelni.
  • świąteczna ryba 10. W naczyniu żaroodpornym po środku rozłożyć pozostały pokrojony farsz i ułożyć na nim usmażone roladki z ryb.

    Po bokach wzdłuż roladek ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki,posypać pokrojoną pietruszką.Na warstwie tej ułożyć dekoracyjnie wycięte w świąteczne wzory ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę.Całość warzyw polać niewielką ilością oleju z smażenia ryb i posypać bazylią.
  • świąteczna ryba 11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 - 20 min.Podawać gorące jako samodzielne danie.

Porady

W nawale przedświątecznych przygotowań możemy przygotować sobie ją dzień wcześniej i dopiero krótko przed podaniem zapiec w piekarniku.Będziemy mieli smaczne i gorące danie na stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować