Sushi maki i sushi nigiri

0 (0 ocen)

Dla miłośników łososia i krewetek.

Składniki:

  • ryż do sushi
    2 arkusze wodorostów nori
    ocet ryżowy
    200 g wędzonego łososia
    paczka krewetek
    10 paluszków krabowych surimi
    sos wasabi
    zielony ogórek lub zielona papryka
    1/5 kostki masła
    2 ząbki czosnku
    sos sojowy, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi maki i sushi nigiri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. ryż: Wlewamy wodę do garnka, solimy. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy 300 g ryżu do sushi. Podczas gotowania nie mieszamy. Kiedy ryż będzie już miękki, ściągamy z ognia i wylewamy z garnka nadmiar wody. W tym czasie na małą patelnie wlewamy 3 łyżki octu i dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i mieszając stopniowo dodajemy do ryżu.
  • sushi maki 2. Sushi maki: Część łososia, paprykę, ogórka i surimi kroimy na cienkie paseczki. Na specjalnej macie makisu kładziemy nori. 3/4 wodorostu pokrywamy cienką warstwą ryżu, kładziemy na środek po pasku łososia, ogórka i surimi. Na koniec za pomocą maty całość zwijamy, aby powstała rolada. Koniec nori bardzo cienko smarujemy sosem wasami i zaklejamy. Następnie roladę kroimy na plastry o grubości ok 2,5 cm.
  • sushi nigiri 3. Sushi nigiri: Krewetki gotujemy na średnim ogniu przez ok 10-15 min. Następnie odcedzamy je i wysypujemy na talerz by odparowały. Na patelnię wrzucamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy przez kilka min. aż się zarumienią.
    Z ryżu formujemy w dłoni owale o wielkości kurzego jaja. Wierzch smarujemy cienkim paskiem sosu wasabi i kładziemy na nim krewetkę lub pasek łososia.
  • 4. Sushi podajemy na zimno. Każdy kawałek maczamy w sosie wasabi lub sojowym. Każdy kawałek powinno się jeść naraz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować