Sushi maki i sushi nigiri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ryż: Wlewamy wodę do garnka, solimy. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy 300 g ryżu do sushi. Podczas gotowania nie mieszamy. Kiedy ryż będzie już miękki, ściągamy z ognia i wylewamy z garnka nadmiar wody. W tym czasie na małą patelnie wlewamy 3 łyżki octu i dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i mieszając stopniowo dodajemy do ryżu.
2.Sushi maki: Część łososia, paprykę, ogórka i surimi kroimy na cienkie paseczki. Na specjalnej macie makisu kładziemy nori. 3/4 wodorostu pokrywamy cienką warstwą ryżu, kładziemy na środek po pasku łososia, ogórka i surimi. Na koniec za pomocą maty całość zwijamy, aby powstała rolada. Koniec nori bardzo cienko smarujemy sosem wasami i zaklejamy. Następnie roladę kroimy na plastry o grubości ok 2,5 cm.
3.Sushi nigiri: Krewetki gotujemy na średnim ogniu przez ok 10-15 min. Następnie odcedzamy je i wysypujemy na talerz by odparowały. Na patelnię wrzucamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy przez kilka min. aż się zarumienią.
Z ryżu formujemy w dłoni owale o wielkości kurzego jaja. Wierzch smarujemy cienkim paskiem sosu wasabi i kładziemy na nim krewetkę lub pasek łososia.
4.Sushi podajemy na zimno. Każdy kawałek maczamy w sosie wasabi lub sojowym. Każdy kawałek powinno się jeść naraz.
Komentarze