Nigiri sushi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na nigiri z rybą.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (do sushi): 2 szklanki
    - ryba (filet: świeży, surowy (do wyboru: łosoś, tuńczyk, maślana)): 0.5 kilograma
    - pasta wasabi: 2 łyżeczki
    - sos sojowy: 5 łyżek
    - imbir (marynowany): 2 łyżki
    - cukier: 0.5 łyżki
    - ocet ryżowy: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Nigiri sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności ugotuj ryż w osolonej wodzie. W trakcie, gdy będzie się gotował kroimy rybę na prostokąty. Nie powinny by zbyt grube, maksymalnie 1 cm.Pamiętajmy jednak, że ma to być, wraz z ryżem, porcja na jeden duży kęs! Po ugotowaniu ryżu dodaj do niego ocet ryżowy, cukier i parę kropel sosu sojowego. Wymieszaj i ostudź.
  • 2. Następnie wilgotnymi rękami zaczynamy formowanie ryżu, aby ułatwić sobie pracę możemy użyć łyżki, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że porcje są równe. Formujemy jakby podłużne kluseczki; nie mogą one być duże ani całkiem kuliste, ponieważ ryba musi je całkowicie przykryć. Dłonie trzeba często moczyć w miseczce z zimną wodą, zapobiega to przyklejaniu się ryżu.
  • 3. Plasterek łososia smarujemy pastą Wasabi i posmarowaną stroną kładziemy na uformowanym ryżu. Gotowe sushi nigiri podajemy z sosem sojowym i z marynowanym imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować