1.W pierwszej kolejności ugotuj ryż w osolonej wodzie. W trakcie, gdy będzie się gotował kroimy rybę na prostokąty. Nie powinny by zbyt grube, maksymalnie 1 cm.Pamiętajmy jednak, że ma to być, wraz z ryżem, porcja na jeden duży kęs! Po ugotowaniu ryżu dodaj do niego ocet ryżowy, cukier i parę kropel sosu sojowego. Wymieszaj i ostudź.
2.Następnie wilgotnymi rękami zaczynamy formowanie ryżu, aby ułatwić sobie pracę możemy użyć łyżki, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że porcje są równe. Formujemy jakby podłużne kluseczki; nie mogą one być duże ani całkiem kuliste, ponieważ ryba musi je całkowicie przykryć. Dłonie trzeba często moczyć w miseczce z zimną wodą, zapobiega to przyklejaniu się ryżu.
3.Plasterek łososia smarujemy pastą Wasabi i posmarowaną stroną kładziemy na uformowanym ryżu. Gotowe sushi nigiri podajemy z sosem sojowym i z marynowanym imbirem.
Komentarze