Sushi maki, nigiri i uramaki

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sushi powinno się jeść na raz, a nie odgryzać po kawałku.

Składniki:

  • ● kilka arkuszy nori
    ● 2 szkl. ryżu do sushi
    ● 4-5 łyżek octu ryżowego
    ● 2 płaskie łyżki cukru
    ● sól
    ● wasabi
    ● odrobina sosu sojowego
    ● wędzony łosoś, surimi, krewetki, kawior
    ● paski papryki, obranego awokado i ogórka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Sushi maki, nigiri i uramaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dwukrotnie płuczemy
    i gotujemy ok. 15 minut. Ocet
    mieszamy z cukrem i szczyptą
    soli. Podgrzewamy, aż cukier
    się rozpuści. Wlewamy
    do ryżu i mieszamy. Odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • 2. Sushi maki: nori kroimy na
    pół. Układamy na wyłożonej
    folią spożywczą macie. Na
    około 2/3 szerokości wykładamy ryż. Układamy w jednej
    linii po składniku rybnym
    i warzywnym (np. surimi
    z awokado). Wolne brzegi
    nori smarujemy niewielką
    ilością wasabi i ciasno rolujemy
    arkusz od strony z ryżem,
    dociskając matę. Ostrym nożem
    kroimy na 6 części.
  • 3. Sushi nigiri: z małej ilości
    ryżu formujemy krótkie wałeczki,
    smarujemy odrobiną wasabi. Kładziemy na wierzch
    krewetkę lub kawałek łososia.
  • 4. Sushi uramaki: nori kładziemy
    na macie wyłożonej
    folią. 3/4 powierzchni pokrywamy
    ryżem, smarujemy kawiorem.
    Odwracamy i na
    nori układamy składniki warzywne
    i rybne. Rolujemy,
    a następnie kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować