Sushi maki, nigiri i uramaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dwukrotnie płuczemy
i gotujemy ok. 15 minut. Ocet
mieszamy z cukrem i szczyptą
soli. Podgrzewamy, aż cukier
się rozpuści. Wlewamy
do ryżu i mieszamy. Odstawiamy
do wystygnięcia.
2.Sushi maki: nori kroimy na
pół. Układamy na wyłożonej
folią spożywczą macie. Na
około 2/3 szerokości wykładamy ryż. Układamy w jednej
linii po składniku rybnym
i warzywnym (np. surimi
z awokado). Wolne brzegi
nori smarujemy niewielką
ilością wasabi i ciasno rolujemy
arkusz od strony z ryżem,
dociskając matę. Ostrym nożem
kroimy na 6 części.
3.Sushi nigiri: z małej ilości
ryżu formujemy krótkie wałeczki,
smarujemy odrobiną wasabi. Kładziemy na wierzch
krewetkę lub kawałek łososia.
4.Sushi uramaki: nori kładziemy
na macie wyłożonej
folią. 3/4 powierzchni pokrywamy
ryżem, smarujemy kawiorem.
Odwracamy i na
nori układamy składniki warzywne
i rybne. Rolujemy,
a następnie kroimy.
Komentarze