SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM TZATZIKI

4.49 (199 ocen)

  • 25 min

Surówka o dość zdecydowanym smaku, bo skoro z sosem tzatziki, to rzecz jasna z czosnkiem. Świetnie pasuje do smażonych i duszonych mięs, i do nich właśnie ją polecam.

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
    1 średniej wielkości marchewka
    1 mała czerwona cebula
    3 ogórki gruntowe
    2 ząbki czosnku
    2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    szczypta cukru
    odrobina soku z cytryny
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroję w bardzo cienkie paseczki, przekładam do miski. Obraną marchewkę ścieram na tarce (grube oczka), cebulę kroję w cieniutkie plasterki. Wszystko dokładnie mieszam. Obrane ogórki ścieram na tarce (również grube oczka), przekładam do miseczki, lekko solę i dostawiam na 5 minut. Następnie odciskam z ogórków płyn. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję do ogórków razem z jogurtem, szczyptą cukru, solą i pieprzem do smaku. Mieszam dokładnie, po czym sos wlewam do miski z kapustą. Mieszam wszystko do połączenia składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować