Błyskawiczna surówka obiadowa z kiszonej kapusty

5 (190 ocen)

  • 35 min

Smaczna, zdrowa surówka do mięs lub ryb. Szybka i łatwa w wykonaniu.

  • 35 min

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
    1 duża marchewka
    1 duże jabłko
    1 średnia cebulka biała lub czerwona
    pieprz czarny, cukier, słodka papryka- do smaku
    zielona pietruszka
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Błyskawiczna surówka obiadowa z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną przekładamy do miski. Przesypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilkę.
  • marchewka, jablko, cebulka 2. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak samo jabłko.
  • 3. Cebulkę drobno siekamy. Podobnie natkę pietruszki.
  • składniki surówki 4. Mieszamy wszystkie składniki surówki. Doprawiamy do smaku. Skrapiamy oliwą. Posypujemy natką.
  • surówka obiadowa 5. Podajemy jako dodatek do mięsa, ryb.
  • surówka z kiszonej kapusty 6. Smacznego życzę :)

Porady

Kapustę należy dobrze doprawić, aby nie była zbyt kwaśna. Można ją podawać również do wędlin, po uprzednim dodaniu kilka łyżek łagodnego majonezu. Jeśli kapusta jest zbyt mało kwaśna, możemy zetrzeć doń kiszonego ogórka. W sezonie możemy dodać zamiast suszonej, miałkiej papryki- również świeżą, pokrojoną w cieniutkie paseczki.. Pysznym, ciekawym dodatkiem do surówki jest ugotowany, starty buraczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować