Super chrupkie kotlciki z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy dokładnie z przyprawami, można je modyfikować wedle uznania, ja dodałam jeszcze curry i chili con carne. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka. Płatki kukurydziane mielimy za pomocą blendera, lub tradycyjne wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
2.Pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Zdejmujemy wszystkie błonki. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Mi wychodzą z jednej podwójnej piersi 4 duże kotlety i 4 małe. Nie rozbijamy mięsa.
3.Możemy mięso oprószyć delikatnie Kucharkiem. Panierowanie zaczynamy od mąki z przyprawami, następnie roztrzepane jajko i rozdrobnione płatki kukurydziane, które mocno wgniatamy w naszego kotleta. Jeżeli wystarczy nam składników znów zanurzamy w jajku i płatkach.
Smażymy w głębszym oleju ( ilość tak ponad połowa kotleta) na złoty kolor po obu stronach. Odkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, aby mięsko w środku nam odpoczęło.
Najlepiej jak dla nas pasują do tego młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków. Kotlety są bardzo aromatyczne i nie są za suche w środku, ale naprawdę mocno chrupkie. Robione na styl nuggets-ów.
Komentarze