Klopsiki z musztardą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pikantne pulpeciki przypadną do gustu smakoszom specjałów z mielonego mięsa.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    1 jajko
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz wg uznania
    2 kromki czerstwego pieczywa
    1 mała cebula
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Klopsiki z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, przyprawami oraz cebulą. Dodać odciśniete pieczywo oraz mąkę ziemniaczaną.
  • 2. Formować małe klopsiki, smażyć z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Zalać szklanką przegotowanej wody, dusić pod przykryciem około 30 minut.
  • 3. Podawać z sosem pieczarkowym i bukietem warzyw.

Porady

Do masy mięsnej można dodać kilka łyżek kukurydzy z puszki oraz groszku z puszki, a zwykłą białą cebulę zastąpić cebulą czerwoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy