Sernik Mars na zimno

4.5 (181 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bomba kaloryczna ale od czasu do czasu możemy skusić się na takie słodkie ciacho. W trakcie krojenia wylewa się masa z batoników mars. Do tego polewa karmelowa z czekoladową. Już jeden kawałek zaspokoi nasz apetyt na słodycze.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    250 g herbatników kakaowych
    120 g masła
    1 łyżka cukru pudru

    Masa serowa:
    700 g twarogu sernikowego ( z wiaderka)
    150 g cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    1 szklanka śmietany 30%
    200 g batonów mars
    100 g batoników Kinder
    0,5 szklanki mleka
    2,5 łyżki żelatyny

    Polewa czekoladowa:
    100 g czekolady deserowej
    6 łyżek śmietany 30%

    Polewa karmelowa:
    3 łyżki cukru trzcinowego
    25 g masła
    3 łyżki śmietany 30%

    Na wierzch:
    Kilka batoników mars i kinder
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Sernik mars na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki blendujemy lub mielimy na drobny pył. Dodajemy cukier puder oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Masa serowa:
    W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone. Na końcu wlewamy mleko z żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3).

    Polewa czekoladowa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy na ciasto, wygładzamy. Układamy pokrojone batoniki.

    Polewa karmelowa:
    W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę. Podgrzewamy (nie gotujemy!) do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy. W temperaturze pokojowej wylewamy na górę ciasta. Sernik najlepiej schłodzić przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować