Suflet czekoladowo-orzechowy

0 (0 ocen)

Smaczny czekoladowo-orzechowy deser z małą nutką kawy:) W sam raz na jesienny wieczór:)

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady,
    300ml mleka,
    3 łyżki masła,
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    3 żółtka,
    4 białka,
    4 łyżki zmielonych orzechów laskowych,
    3 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Suflet Kawy

Suflet czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy suflet czek-orz 1. Czekoladę stopić wraz z mlekiem. Masło stopić w osobnym naczyniu, dodać mąkę oraz orzechy. Stale mieszając, powoli wlewać mleko z czekoladę. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem pudrem kokilek. Piec ok. 25minut w temp. 180st. Podawać od razu oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować