Sufiko

4.98 (157 ocen)

  • 40 min

Przepis z wyspy Ikaria. Znakomicie smakuje. Spróbujcie koniecznie!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
    1 szklanka pomidorów bez skórki i nasion pokrojonych w kostkę
    1 drobno posiekana cebula
    1 łyżeczka cukru
    3 drobno posiekane ząbki czosnku
    250 gram sera feta
    natka pietruszki
    mąka do obtoczenia bakłażanów
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sufiko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić bakłażany na grube plastry i posolić. Odstawić na około 20 minut. Opłukać i odcisnąć wodę.
  • 2. Obtoczyć bakłażany w mące i usmażyć na silnie rozgrzanej oliwie. (Oliwy lejemy odrobinę, aby natłuścić patelnię)
  • 3. Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać pomidory, cukier i pieprz. Gotować sos przez około 5 minut. Nie dodawać soli, ponieważ ser feta, który wchodzi w skład potrawy, jest wystarczająco słony.
  • 4. Na blasze ułożyć bakłażany, polać sosem i posypać natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.
  • 5. Piec przez 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować