Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

4.5 (181 ocen)

Lubię bakłażana pod każdą postacią. Pieczony z nadzieniem z kaszy jaglanej smakuje wspaniale. Polecam!

Składniki:



  • 1 bakłażan
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 cebula
    150g mięsa mielonego
    3 pomidory malinowe
    200g mozzarelli
    szczypiorek
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Oprószyć bakłażana solą i odstawić, aż puści sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z mięsem. Dodać do kaszy jaglanej. Dodać szczypiorek i przyprawy. Dwa pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Wymieszać i takim nadzieniem napełnić połówki bakłażana.
  • 3. Na wierzchu położyć plasterki pokrojonego pomidora i mozzarellę (u mnie mini kulki) Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30-40min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować