Groszek i chiński makaron sprawiły, że zwykły rosół nabrał zupełnie innego wymiaru
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka: 6 sztuk
- marchewka świeża (średnia): 2 sztuki
- pietruszka świeża (mała): 3 sztuki
- groszek zielony (może być mrożony): 1 szklanka
- seler mały: 0.5 sztuki
- por biała część (około 7 cm): 1 sztuka
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- ziele angielskie: 6 sztuk
- pieprz ziarnisty: 8 sztuk
- chili w proszku do smaku: 1 sztuka
- sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
- chiński makaron 3 minutowy: 0.5 opakowania
Stuningowany rosół z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka czyścimy, dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą- tak, aby woda tylko lekko je zakrywała. Dodajemy liść laurowy, ziele oraz pieprz ziarnisty i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do skrzydełek. Gotujemy razem do czasu aż warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy, dodajemy do niego pokrojoną w niezbyt cienkie talarki białą część pora oraz groszek i gotujemy do chwili aż groch będzie miękki. 1 marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chili. Podajemy z chińskim długim makaronem trzyminutowym.
Komentarze