Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowana strucla doskonale sprawdzi się na śniadanie do porannej kawy bądź smaczny deser. Dodatek przypraw korzennych sprawia , że jej aromat zwabi nie jedną osobę do jej skosztowania.

123
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn:
2 dag. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
zaczyn+
2 szklanki mąki pszennej+ do posypania
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oleju
szczypta soli
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
Farsz:
1 jabłko
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżeczka mielonych korzennych przypraw
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
forma keksowa wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą - 10 cm. x 24 cm.
zmieszane 1 jajko
gotowa polewa

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami

  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 min , by zaczął pracować.Do mąki dodaję zaczyn , jajko, jogurt,sól, cukier , cukier waniliowy , olej , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 30 minut by ciasto wyrosło.
  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami2. Jabłko obieram, wycinam środki , kroję w kostkę, dodaję rodzynki , orzechy , przyprawy korzenne i cukier , mieszam.
  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami3. Wyrośnięte ciasto , jeszcze raz zagniatam , wałkuje wałkiem na prostokąt , na cieście po całości rozkładam farsz , zwijam ciasto w roladę , roźcinam nożem przez środek lecz nie do końca , przeplatam ciasto z farszem , wkładam do formy , smaruje jajkiem. Struclę pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 50 minut.
  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami4. Wystudzone ciasto polewam polewą przygotowaną wedle przepisu , pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Struclę wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyDeserrodzynkidrożdżeprzyprawy korzennestruclajabłak

Komentarze

Podobne przepisy

strucla drożdżowa z powidłami

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowa strucla z powidłami

:-) Gorąco polecam (-:

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Dodane przez: duszek

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne...

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

Dodane przez: eluchap

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

To naprawdę proste,łatwe,aromatyczne...

ciasto

Dodane przez: ania-gotuje

Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

Jak widzicie niżej, nie dodałam...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka drożdżowa z dynią i rodzynkami

Bardzo smaczna i aromatyczna babka...

drożdżowe

Dodane przez: justi2401

Ciasto drożdżowe na kefirze z rodzynkami...

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kefiru...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE