Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana strucla doskonale sprawdzi się na śniadanie do porannej kawy bądź smaczny deser. Dodatek przypraw korzennych sprawia , że jej aromat zwabi nie jedną osobę do jej skosztowania.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 dag. drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    zaczyn+
    2 szklanki mąki pszennej+ do posypania
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu greckiego
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    Farsz:
    1 jabłko
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki posiekanych orzechów
    1 łyżeczka mielonych korzennych przypraw
    1 łyżka cukru
    Dodatkowo:
    forma keksowa wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą - 10 cm. x 24 cm.
    zmieszane 1 jajko
    gotowa polewa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Desery

Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 min , by zaczął pracować.Do mąki dodaję zaczyn , jajko, jogurt,sól, cukier , cukier waniliowy , olej , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 30 minut by ciasto wyrosło.
  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami 2. Jabłko obieram, wycinam środki , kroję w kostkę, dodaję rodzynki , orzechy , przyprawy korzenne i cukier , mieszam.
  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami 3. Wyrośnięte ciasto , jeszcze raz zagniatam , wałkuje wałkiem na prostokąt , na cieście po całości rozkładam farsz , zwijam ciasto w roladę , roźcinam nożem przez środek lecz nie do końca , przeplatam ciasto z farszem , wkładam do formy , smaruje jajkiem. Struclę pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 50 minut.
  • Strucla drożdżowa z jabłkiem , orzechami i rodzynkami 4. Wystudzone ciasto polewam polewą przygotowaną wedle przepisu , pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Struclę wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy Przyprawy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować