Strucla z pieczarkami, serem i papryką

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny strucel na wytrawnie . Wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus by go wykonać . Doskonale sprawdzi się na dni świąteczne do czerwonego barszczyku jak także na każdy inny dzień :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz :
    400 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    1/2 papryki czerwonej
    150 g sera żółtego - u mnie mozzarella
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Zaczyn :
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    Ciasto :
    zaczyn +
    2 szklanki mąki pszennej+do posypania
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    4 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    Dodatkowo:
    1 łyżka mleka
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm . x 40 cm .
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Strucla z pieczarkami, serem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla z pieczarkami , serem i papryką 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle , dodaję do niej starte na tarce o dużych oczkach pieczarki , duszę do odparowania płynu , doprawiam czubrycą , solą i pieprzem , studzę .
  • Strucla z pieczarkami , serem i papryką 2. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
  • Strucla z pieczarkami , serem i papryką 3. Do mąki dodaję zaczyn , jogurt , jajko , sól , czubrycę , olej , zagniatam gładkie , sprężyste ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki , posypuje mąką , nakrywam ściereczką . Pozostawiam na około 30 minut - do wyrośnięcia , aż podwoi swoją objętość .
  • Strucla z pieczarkami , serem i papryką 4. Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt , na cieście układam pieczarki , na pieczarki rozkładam po całości pokrojone w kostkę paprykę , żółty ser , posypuję natką pietruszki , zwijam roladę .
  • Strucla z pieczarkami , serem i papryką 5. Roladę przekładam do blaszki , smaruję mlekiem , pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • Strucla z pieczarkami , serem i papryką 6. Struclę piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 minut .

Porady

Zaczynając od zaczynu , ciasto przygotowuję w cieple - temperatura pokojowa :) Struclę można podać na ciepło jak i na zimno :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Papryka Mąka pszenna Olej Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować