Strogonow dla biednych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki kroimy w paski i potem w mniejsze kawałki, wkładamy na patelnie i delikatnie przesmażam na łyżeczce tłuszczu , często mieszając drewniwną łyżką.Przekładam do rondla, na tym samym tłuszczu obrane i pokrojone w plastry wcześniej pieczarki również smażymy , również na łyżeczce masła, dodaję sól , pieprz, paprykę słodką. Przekładam również do rondla do parówek , zalewam wodą tak żeby przykryła składniki .Jak już zacznie się gotować dodaje liść laurowy i kostkę lub dwie bulionu zależy od upodobania.Gotuję około10 minut . Następnie dodaję koncentrat pomidorowy , ja dodaje cały nieduży słoiczek. Robię zaklepajkę z połowy dużego kubeczka śmietanyi 2 łyżek mąki, tak żeby sos w garnku zgęstniał, chwilkę gotuję , jak zobacze bąbelki zmniejszam gaz i gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz odstawiam na chwilkę i w tym czasie kroję w małe słupki i potem na jeszcze mniejsze kawałki tak jak parówki ogórki konserwowe. Dodaję do sosu ii już nie gotuję .Mieszam całość żeby składniki się wymieszały. Można delikatnie udekorować pietruszką .
Życzę smacznego!!!!!
Porady
Srogonowa podaję najczęściej z bułeczkami, można również z ryżem .
Komentarze