Strogonow dla biednych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mamy....

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg cienkich parówek,
    1kg pieczarek,
    5-6 ogóreczków konserwowych,
    bulion drobiowy lub wołowy,
    słoiczek koncentratu pomidorowego,
    śmietana 12%
    sól, pierrz, liść laurowy , słodka papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Strogonow dla biednych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parówki kroimy w paski i potem w mniejsze kawałki, wkładamy na patelnie i delikatnie przesmażam na łyżeczce tłuszczu , często mieszając drewniwną łyżką.Przekładam do rondla, na tym samym tłuszczu obrane i pokrojone w plastry wcześniej pieczarki również smażymy , również na łyżeczce masła, dodaję sól , pieprz, paprykę słodką. Przekładam również do rondla do parówek , zalewam wodą tak żeby przykryła składniki .Jak już zacznie się gotować dodaje liść laurowy i kostkę lub dwie bulionu zależy od upodobania.Gotuję około10 minut . Następnie dodaję koncentrat pomidorowy , ja dodaje cały nieduży słoiczek. Robię zaklepajkę z połowy dużego kubeczka śmietanyi 2 łyżek mąki, tak żeby sos w garnku zgęstniał, chwilkę gotuję , jak zobacze bąbelki zmniejszam gaz i gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz odstawiam na chwilkę i w tym czasie kroję w małe słupki i potem na jeszcze mniejsze kawałki tak jak parówki ogórki konserwowe. Dodaję do sosu ii już nie gotuję .Mieszam całość żeby składniki się wymieszały. Można delikatnie udekorować pietruszką .

    Życzę smacznego!!!!!

Porady

Srogonowa podaję najczęściej z bułeczkami, można również z ryżem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować