Strogonow

4.99 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywny,  smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny, u mnie z dodatkiem pieczarek i  papryki. To rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe polecam na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne, lub na chłodniejsze dni.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g wołowiny ( u mnie polędwica)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    20 dkg pieczarek
    2-3 szklanki bulionu 
    1 czerwona papryka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz,
    słodka mielona papryka
    mąka do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia

     Marynata do mięsa:
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Składniki na marynatę połączyć i posmarować nią mięso. Przykryć i na 3-4 godz. włożyć do lodówki.
    2.Następnie mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Do mięsa dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażyć jszcze kilka minut, mieszając. Dodać bulion, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotować.
  • 2. Potrawę dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok.60 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę i gotować jeszcze ok.20-30 minut, lub do momentu aż mięso całkowicie zmiękknie. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować