Pożywny, smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny, u mnie z dodatkiem pieczarek i papryki. To rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe polecam na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne, lub na chłodniejsze dni.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g wołowiny ( u mnie polędwica)
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 dkg pieczarek
2-3 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz,
słodka mielona papryka
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Składniki na marynatę połączyć i posmarować nią mięso. Przykryć i na 3-4 godz. włożyć do lodówki.
2.Następnie mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Do mięsa dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażyć jszcze kilka minut, mieszając. Dodać bulion, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotować.
2.Potrawę dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok.60 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę i gotować jeszcze ok.20-30 minut, lub do momentu aż mięso całkowicie zmiękknie. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem.
Komentarze