Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją

0 (0 ocen)

  • 25 min

Batoniki owsiane o delikatnym różanym aromacie, to doskonała szybka przekąska lub zdrowe słodycze. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie. Można je jeść bez obaw, że zostawi się w nich cenną jedynkę ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 6 batoników:

    90 g. płatków owsianych bezglutenowych
    2 łyżki preparowanej kaszy jaglanej
    2 łyżki amarantusa ekspondowanego
    2 łyżki ziarenek chia
    1 łyżka mielonego korzenia lukrecji
    3 łyżki płatków dzikiej róży
    1 łyżka mielonego lnu
    1 łyżka wody różanej
    3 łyżki ciepłej wody
    ok. 45 ml. rozpuszczonego oleju kokosowego
    1 czubata łyżka miodu
    1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuszczamy razem z olejem kokosowym. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy olej wraz z miodem, wodę i wodę różaną – mieszamy.

    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wkładamy do keksówki i ugniatamy mokrą dłonią. Po wierzchu polewamy syropem klonowym.

    Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

    Po schłodzeniu kroimy wzdłuż na dwie części, a następnie dzielimy je na 3 batoniki.

Porady

Batoniki są lekko słodkie, jeśli lubisz słodsze przekąski, daj więcej miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lukrecja Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować