STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dodatek rumu sprawia, że jest to smakołyk tylko dla dorosłych. Dla mnie pycha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 200 g miękkiej margaryny

    - 100 g chałwy

    - kieliszek dobrego rumu

    - 3 opakowania herbatników ( 3x 50 g)

    - kawa mielona lub kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stefanka chałwowo-rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • stefanka,bez pieczenia,chałwa,rum 1. Miękką margarynę utrzeć dodając do niej rum i pokruszoną chałwę, dokładnie wyrobić. Na deseczce lub na płaskiej paterze wyłożyć papier pergaminowy, ułożyć kilka herbatników, smarować kremem.Układać herbatniki, smarować je kremem tak, aby powstał blok, na wierzchu powinny znajdować się herbatniki.

  • stefanka,bez pieczenia,chałwa,rum 2. Stefankę zawinąć w papier, obciążyć drugą deseczką i włożyć na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną stefankę posmarować resztą kremu ( wierzch i boki) i posypać kawą mieloną lub kakao. Kroić na plastry.

Porady

Do zrobienia deseru' powinna być użyta margaryna, nie masło, ponieważ w lodówce za mocno twardnieje i deser trudno potem pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować