Piernikowe ciasto, bez jakiego nie wyobrażam sobie świąt. Do tego bardzo proste w wykonaniu i można go upiec dużo wcześniej, bez masy poleży nawet miesiąc
Składniki:
CIASTO
9 łyżek mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody (nie gasić octem)
1 jajko
50 gr margaryny
450 gr mąki
2-3 łyżki kakao
KREM
0,5 l mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
150 gr cukru
200 gr masła
1.Wszystkie składniki, oprócz mąki i kakao podgrzewać na wolnym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy (nie gotować). Odstawić z ognia, dodać mąkę i kakao, wymieszać i zostawić do wystygnięcia
2.Następnie zagotować krem: w garnku ubić wszystkie składniki,wstawić na gaz i gotować na malutkim ogniu do zgęstnienia ciągle mieszając. Nie zostawić ani na chwile, bo łatwo może się przypalić.
3.Jeszcze ciut ciepłe ciasto, podzielić na 7 równych części i rozwałkować podsypując obficie mąką, żeby nie przywarło do stolnicy. Każdy placek piec przez około 10-15 min w temperaturze 180 stopni
4.Masło ubić, dodawać po łyżce wystudzony krem. Gotowy podzielić na 6 części i posmarować placki. Wierzch polać polewą czekoladową. Gotowy placek potrzymać najpierw w cieple, a gdy już zmięknie trzymać w chłodnym miejscu
Komentarze