Spartakus

4.5 (181 ocen)

Piernikowe ciasto, bez jakiego nie wyobrażam sobie świąt. Do tego bardzo proste w wykonaniu i można go upiec dużo wcześniej, bez masy poleży nawet miesiąc

Składniki:

  • CIASTO
    9 łyżek mleka
    2 łyżki miodu
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka sody (nie gasić octem)
    1 jajko
    50 gr margaryny
    450 gr mąki
    2-3 łyżki kakao

    KREM
    0,5 l mleka
    3 żółtka
    3 czubate łyżki mąki
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    opakowanie cukru waniliowego
    150 gr cukru
    200 gr masła

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Spartakus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, oprócz mąki i kakao podgrzewać na wolnym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy (nie gotować). Odstawić z ognia, dodać mąkę i kakao, wymieszać i zostawić do wystygnięcia
  • 2. Następnie zagotować krem: w garnku ubić wszystkie składniki,wstawić na gaz i gotować na malutkim ogniu do zgęstnienia ciągle mieszając. Nie zostawić ani na chwile, bo łatwo może się przypalić.
  • Takie ciasto można przechowywać nawet miesiąc 3. Jeszcze ciut ciepłe ciasto, podzielić na 7 równych części i rozwałkować podsypując obficie mąką, żeby nie przywarło do stolnicy. Każdy placek piec przez około 10-15 min w temperaturze 180 stopni
  • Nie przepadam za polewą, dlatego zostawiam odrobinkę kremu, smaruje nim wierzch i posypuje tartą czekoladą 4. Masło ubić, dodawać po łyżce wystudzony krem. Gotowy podzielić na 6 części i posmarować placki. Wierzch polać polewą czekoladową. Gotowy placek potrzymać najpierw w cieple, a gdy już zmięknie trzymać w chłodnym miejscu

Porady

Podane składniki na średnią blaszkę 20x30.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować