Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Makaron zawsze sprawdza się w takiej sytuacji a jeśli trzymacie na czarną godzinę w szafce puszkę tuńczyka i słoiczek kaparów ( w mojej kuchni podstawowe must have )- obiad, kolację czy też nocną strawę macie z głowy

  • 15 min

Składniki:

  • Opakowanie pełnoziarnistego makarony spaghetti
    Puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 ząbek czosnku
    ½ papryczki chilli
    3 łyżeczki kaparów
    1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
    3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W salaterce mieszamy tuńczyka, z posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy odsączone kapary, posiekaną miętę wlewamy oliwę i całość starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i dość sporą ilością pieprzu. Makaron odcedzamy zachowując jednak ½ szklanki wody z makaronu. Do tuńczyka wlewamy 50 ml wody z makaronu, mieszamy . ( Woda z gotowania makaronu często dodawana jest do sosów przez Włochów aby sos stał się bardziej kremowy – ale jeśli się boicie jej dodać możecie pominąć ten krok ). Do masy tuńczykowej wkładamy makaron, wszystko razem mieszamy. Spaghetti serwujemy gorące posypane startym parmezanem (niekoniecznie ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować