Spaghetti z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone i obrane warzywa drobno kroimy (cebula) i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchew, seler).
2.Rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, marchew i seler i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Wkładamy listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez około 60 minut.
3.Doprawiamy zahartowaną śmietaną, ziołami i jeszcze chwilę gotujemy. W tym czasie gotujemy makaron wg wskazań z opakowania. Wyjmujemy listek laurowy, sos podajemy na odsączony i wyłożony na talerze makaron. Posypujemy startym serem.
Porady
Przecier pomidorowy możemy zastąpić trzema obranymi ze skórki i pozbawionymi pestek pomidorami oraz koncentratem pomidorowym.
Komentarze