Od dawna robię spaghetti z brokułem i czosnkiem, jest to jedno z ulubionych moich makaronowych ekstra szybkich dań. Tym razem postanowiłam wzbogacić je o dodatek mięsny i lekko orientalny smak.
Spaghetti z brokułem i piersią pachnące sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i odstawiamy na później. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie nie za długo tak żeby był jędrny. Pierś kroimy w kostkę, czosnek i dymkę siekamy drobno.
2.Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy obie oliwy, dodajemy pokrojoną pierś, solimy, pieprzymy i smażymy chwilę, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz dymkę i smażymy, mieszając, aż czosnek się zezłoci (ale nie spali).
3.Dodajemy różyczki brokuła, doprawiamy sola i pieprzem i dosłownie chwilę razem smażymy. Na patelnię dodajemy makaron, polewamy wszystko olejem sezamowym i mieszamy razem. Chwilę wszystko razem podgrzewamy, żeby makaron się podgrzał.
4.Na talerzu posypujemy danie świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek
Komentarze