Sos z dyni hokkaido i ricotty z makaronem penne

0 (0 ocen)

  • 60 min

makaron z dyniowym sosem

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido ok 500-600 g
    sól
    pieprz
    olej
    imbir 1 łyżeczka
    200 g śmietany 22%
    125g Ricotty
    papryka słodka
    kilka kaparów
    2-3 kawałki suszonego pomidora z oliwy
    1 łyżka oliwy
    natka pietruszki i koperek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z dyni hokkaido i ricotty z makaronem penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dynię hokkaido przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować całe kawałki olejem, posolić i popieprzyć do smaku. Piec w piekarniku ok 25 min w 180 st.
    Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
    Dynię pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do kubka blendera, dodać śmietanę, ricottę i przyprawy, Imbiru ok 1 łyżeczkę, resztę przypraw do smaku dodawać stopniowo. Sos powinien być lekko ostry.

    Makaron ugotować, na dużej patelni podgrzewać porcje sosu, dodać makaron i po podgrzaniu danie jest gotowe.
    Posypać natką pietruszki lub koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować