Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków

4.5 (194 ocen)

Doskonały sposób na wykorzystanie szczypiorku, o który latem nietrudno :) Ziemniaczki z nim smakują świetnie, mogą być podawane jak samodzielne danie lub dodatek do mięs. Wspaniale smakują również ze zsiadłym bądź słodkim mlekiem.

Składniki:

  • spory pęczek grubego szczypiorku (w przepisie wykorzystano pęczek liczący 18 sztuk)
    kawałek masła lub margaryny
    250ml śmietany Łaciata 18% do zup i sosów
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos szczypiorkowy do młodych ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, drobno siekamy. Podsmażamy w niewielkim garnku na maśle lub margarynie przez ok. 5 minut. Następnie do szczypiorku wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Sos gotujemy do zgęstnienia często mieszając, ok. 5 - 6 minut.

Porady

Sos możemy również wykorzystać do polania różnego rodzaju mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować