Sos z maślaczków do ziemniaczków

4.49 (176 ocen)

  • 30 min

Pyszny, aromatyczny, gęsty sos na bazie maślaków i śmietany. Doskonale pasuje do ziemniaków, makaronu i mięs dzięki czemu stanowi świetny dodatek do uroczystego obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • -0,5 kg maślaków
    -300 g śmietany 12%
    -1 cebula
    -2 łyżki masła
    -1,5 łyżki mąki
    -sól i pieprz
    -woda
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos śmietanowy Sos grzybowy

Sos z maślaczków do ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, oczyszczone, umyte i pokrojone na grube cząstki maślaki obgotowujemy we wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy. Wywar zostawiamy!
  • 2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy maślaki i smażymy, aż całkowicie odparuje woda (około 7 minut). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy aż się zezłoci. Zalewamy 1,5 szklanki wywaru z gotujących się maślaków i dusimy 5 minut.
  • 3. Następnie śmietanę hartujemy z 1 łyżką wazową wywaru i powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy.
  • 4. Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody. Powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu. Zagotowujemy, doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania.

Porady

Poza sezonem sos można przyrządzić z mrożonych maślaków. Wystarczy je rozmrozić, a zamiast wywaru użyć kostki rosołowej grzybowej, lub namoczyć kilka suszonych grzybów we wrzątku przez 5 minut- wywar gotowy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować