Sos marchew, groszek i mięso mielone

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Szybki i smaczny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem
    400g mięsa mielonego
    średnia cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    300g ryżu
    sól, pieprz, vegeta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos marchew, groszek i mięso mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożoną marchew z groszkiem wsypujemy do garnka, zalewamy tyle wody aby zakryła mrożonkę, lekko solimy, gotujemy do miękkości.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na rumiany kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, w trakcie smażenia rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Do gotującej się marchewki z groszkiem wrzucamy usmażone mięso mielone z cebulą, chwilę gotujemy, doprawić do smaku vegetą. Przyrządzić mieszankę z zimnej wody i mąki do zagęszczenia sosu. Wlać i gotować przez chwilę. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, lub ziemniakami

Porady

Żeby woda z mąką była bez grudek sporządam ją w słoiczku, zakręcam i mocno potrząsam, aż ładnie się wymiesza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować