Sos marchew, groszek i mięso mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożoną marchew z groszkiem wsypujemy do garnka, zalewamy tyle wody aby zakryła mrożonkę, lekko solimy, gotujemy do miękkości.
2.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na rumiany kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, w trakcie smażenia rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Do gotującej się marchewki z groszkiem wrzucamy usmażone mięso mielone z cebulą, chwilę gotujemy, doprawić do smaku vegetą. Przyrządzić mieszankę z zimnej wody i mąki do zagęszczenia sosu. Wlać i gotować przez chwilę. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, lub ziemniakami
Porady
Żeby woda z mąką była bez grudek sporządam ją w słoiczku, zakręcam i mocno potrząsam, aż ładnie się wymiesza.
Komentarze