Mięso mielone po bałkańsku

4.51 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charakterystyczną dla Bułgarii przyprawę. Jeśli jej nie mamy, pomińmy ją lub zastąpmy innymi - danie będzie równie smaczne.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    5 ząbków czosnku
    250ml passaty pomidorowej
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki czubrycy czerwonej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól, pieprz
    olej

    100g żółtego sera
    150g sera feta
    3 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso mielone po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i papryką, do zarumienienia. Wlewamy passatę, przecier, wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy.
  • 2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czubryca Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować