Mięso mielone po bałkańsku

  • wyświetlono: 2281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charakterystyczną dla Bułgarii przyprawę. Jeśli jej nie mamy, pomińmy ją lub zastąpmy innymi - danie będzie równie smaczne.

monika016
  • 4 porcje
  • 100min

Składniki

500g mięsa mielonego
2 cebule
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
250ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki czubrycy czerwonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
olej

100g żółtego sera
150g sera feta
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Mięso mielone po bałkańsku

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i papryką, do zarumienienia. Wlewamy passatę, przecier, wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy.
  • 2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mieloneczubryca

Komentarze

Podobne przepisy

image-2617arg

Dodane przez: poezjasmaku

MIĘSO MIELONE POD KOŁDERKĄ

ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO Z...

image-19wvtkw

Dodane przez: agarybak76

Mięso mielone pod ziemniaczaną czapą

Mielone z warzywami zapiekane pod...

szynka

Dodane przez: Anitka0804

Szynka po bałkańsku

Pyszna szynka z warzywami w aromatycznym...

schab po bałkańsku

Dodane przez: tasty-and-fit

schab po bałkańsku

Pomysł na obiad jednogarnkowy....

Pulpety po bałkańsku

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Pulpety po bałkańsku

Pyszne, soczyste kotleciki z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE