Mięso mielone z pomidorami i cieciorką

4.51 (186 ocen)

Nad cieciorką rozpływają się wegetarianie i weganie, jednak każdy z nas powinien poświęcić jej zdecydowanie więcej swojego kulinarnego czasu. Poniżej jeden z pomysłów na jej wykorzystanie. To fajne, szybkie i proste danie, które można podać z ryżem, makaronem lub kaszą.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1 puszka pomidorów
    1 puszka cieciorki
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz cayenne
    Suszona bazylia, oregano, suszona ostra papryka
    Olej
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso mielone z pomidorami i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i papryką. Chwilę całość dusimy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
    Sos podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować