Sorbet, to najstarszy mrożony owocowy deser. W XVI w. zyskał sławę w całej Europie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Jego sława przetrwała do dziś, choć nieco przytłumiona została przez lody.
Łatwy
Składniki:
- gruszki (dojrzałe i soczyste): 1 kilogram
- cukier z prawdziwą wanilią: 4 łyżki
- sok z cytryny: 4 łyżki
- wino musujące białe półsłodkie: 200 mililitrów
Sorbet gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. (rodzaj na tarki na zdjęciu)
2.Do powstałego musu dodać cukier z prawdziwą wanilią i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
3.I. SPOSÓB: do musu dolać wino musujące, wymieszać. Przelać do pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wyjąć pojemnik i przemieszać sorbet łyżką lub mikserem.
4.II. SPOSÓB: mus przelać do maszynki do lodów i nastawić ją na 30 minut. 2-3 minuty przed końcem mieszania wlać wino musujące. Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
5.* Podana ilość składników to proporcja na 1l sorbetu.
6.* Sorbetu nie podajemy zbyt zmrożonego, dlatego przed podaniem należy wyjąć go z zamrażalnika ok. 10 minut wcześniej.
7.* Aby jednak nie rozpuścił się za szybko, naczynia w których będzie podany należy schłodzić przez ok. godzinę w zamrażalce.
Komentarze