Soczysty schab w marynacie jogurtowej pieczony w rękawie

4.51 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak upieczony schab jest niezwykle aromatyczny i co ważne soczysty, a nie suchy jak to bywa z tym rodzajem mięsa. W moim domu znika na ciepło z sosem jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba. W marynacie dominuje koperkowa nuta, która podkreśla delikatność mięsa. Jednakże jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,2 kg schabu
    Marynata:
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka soli ziołowej
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka suszonego koperku
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.51 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Soczysty schab w marynacie jogurtowej pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso.
    Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie schab wsadzić piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
    Do pieczenia mięsa używam woreczków lub rękawa marki Stella.
    Już od dawana sprawdzają się w moim domu, więc szczerze Wam polecam.
    Dodatkowo rękaw jest bardzo wydajny, można w nim mrozić różne produkty oraz nadaje się do użytku w kuchenkach mikrofalowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować