Snikers

0 (0 ocen)

Świetne ciasto, przypominające smak batonika. Bardzo efektowne, niedawno obchodziłam urodziny, upiekłam je i udekorowałam jako tort

Składniki:

  • Ciasto:
    4-5 białek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki śmietany
    1,5 łyżeczki amoniaku
    1,5 łyżeczki sody
    2 szklanki mąki
    2-3 łyżki kakao

    Ciasto na "robaczki":
    50 gr margaryny
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    pół łyżki proszku do pieczenia
    mąki ile weźmie

    Masa budyniowa:
    opakowanie budyniu waniliowego
    400 ml mleka
    200 gr masła
    100 gr cukru pudru

    Masa orzechowa:
    300 gr orzechów arachidowych
    300 gr masła
    puszka masy krówkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubić na sztywno, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę przesiać do miski. Do 1,5 szklanki śmietany dodać 1,5 łyżeczki amoniaku i 1,5 łyżeczki sody gaszonej octem, wymieszać i do mąki, wymieszać, dodać kakao i ubitą masę jajeczną. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki.
  • 2. Wszystkie składniki na "robaczki" połączyć ze sobą, stopniowo dodając mąkę, zamiesić ciasto o konsystencji jak na makaron, zetrzeć na grubych oczkach, upiec na złoty kolor
  • 3. Budyń ugotować w 400 ml mleka, ostudzić. Masło ubić z 100 gr cukru pudru, dodać stopniowo ugotowany budyń, ubić na jednolitą masę
  • 4. Orzechy arachidowe, posiekać, uprażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Masło ubić z masą krówkową, do ubitego kremu wsypać upieczone robaczki i orzechy arachidowe, wymieszać dobrze łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.
  • 5. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, potem całą masę orzechową, znowu masę budyniową, przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki, kroić po kilku godzinach.

Porady

Wszystkie składniki podane na dużą blachę. "Robaczki" można zamienić rozdrobnionymi herbatnikami, ale oryginalne chyba smaczniejsze. Orzechy do masy posiekać, nie mielić, żeby masa wyglądała jak z prawdziwego Snikersa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować