Snickers

0 (0 ocen)

Ciasto nieco pracochłonne, ale warte poświęcenia.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 7 jajek
    - 5 łyżek mąki
    - szczypta soli
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki cukru

    - puszka słodzonego mleka skondensowanego

    Warstwa bezowa:
    - 5 białek
    - szczypta soli
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 250 g uprażonych na patelni orzechów włoskich

    Warstwa budyniowa:
    - 5 żółtek
    - 2 szklanki mleka
    - pół szklanki cukru
    - łyżka cukru waniliowego
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy wszystko łyżką. Pieczemy 40 min. w 180 st. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. (woda ma przykrywać puszkę).

  • 2. Ubijamy białka, dodajemy sól, cukier. Wsypujemy wymieszane obie mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Pieczemy 40 min. w 180 st.
  • 3. Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka, pozostałą część mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko z żółtkami. Gotujemy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło, dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy kakao i mieszamy.
  • 4. Biszkopt kroimy na pół. Ułożenie: pół biszkoptu, 2/3 warstwy budyniowej, warstwa bezowa, mleko skondensowane, druga połowa biszkoptu, pozostała warstwa budyniowa. Dekorujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (207 ocen)

Kawowy snickers

To może cię zainteresować