Sernik oreo na zimno

5 (197 ocen)

Smakuje jak ptasie mleczko, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Spód:
    - 60 g ciastek Oreo bez masy
    - 60 g roztopionego masła

    Masa:
    - 600 g twarogu (zmielonego)
    - 1 szklanka (250 ml) creme fraiche (można wymieszać kremówkę z łyżką maślanki i odstawić na dobę do ukwaszenia)
    - 2 łyżki żelatyny
    - 4-5 łyżek wrzątku
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - 3/4 szklanki cukru
    - 50 g ciastek Oreo bez masy, pokruszonych do posypania
    - pół szklanki śmietany kremówki i 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik oreo na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozkruszamy i mieszamy z masłem. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Masę wysypujemy na spód i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Ser, creme fraiche, ekstrakt i cukier miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (najlepiej wstawić szklankę z żelatyną do miski napełnionej gorącą wodą). Wlewamy żelatynę do masy serowej kiedy jest jeszcze bardzo ciepła i szybko miksujemy. Gotową masę wykładamy na spód. Zostawiamy w lodówce do stężenia na całą noc. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować