Idealne na słodko z dżemami, powidłami, kremem czekoladowym, sosami owocowymi, miodem czy syropem klonowym a nawet na słono z mięsnymi sosami lub sosem pieczarkowym
Śniadaniowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze mieszaj ciasto by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki.
2.Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki – do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.
Komentarze