Śniadaniowe jeżyki

4.4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na niedzielne śniadanie przygotowałam mojej rodzince przekąskę z jajek, pomidora i innych dodatków, tak trochę na wesoło.
Rodzince pomysł bardzo się spodobał i byli bardzo zadowoleni.
Przekąska bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Taka przekąska może być fajna ozdobą świątecznego stołu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo 6 szt,
    pomidory duże 6 plastrów,
    ziele angielskie 6 ziarenek,
    goździki 12 szt,
    liście sałaty kilka szt,
    majonez według uznania,
    sól i pieprz do smaku,
    dodatkowo;
    wstążki z warzyw,
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śniadaniowe jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka po ugotowaniu , przepłukujemy zimną wodą, a następnie obieramy ze skorupek.
    Z obranych jajek odkrawamy spód jajka, aby można było jajko ustawić.
    Pomidora po umyciu i osuszeniu pokroić na grubsze plastry.
    Na półmisku układamy liście sałaty (u mnie sałata lodowa), na liściach układamy plastry pomidorów, lekko je solimy i delikatnie oprószamy pieprzem.
    Następnie wyciskamy wokół majonez i układamy nasze jeżyki z jajek.
    Dekorujemy wstążkami przygotowanymi z marchewki, cukinii i ogórka zielonego.

    Przygotowanie jeżyków:
    W połówkach jajek z wierzchu robimy dziurki wykałaczką, w dziurki wkładamy pocięty na kawałki szczypiorek lub cebulkę zieloną, oczka robimy z goździków, a nosek z ziela angielskiego.

Porady

Porada; Z jednego jajka mamy 1 jeżyka, potrzebne 2 goździki na oczy, 1 ziarenko ziela angielskiego na nosek, 1 plaster pomidora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować