Zapraszam na trochę inną wersję śniadania. Omlet jajeczny z pieczarkami zawinięty w domowe szpinakowe tortille. Polecam.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na szpinakowe tortille :
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki wody
2 łyżki z czubkiem rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
mąka do podsypania
Na omlety :
8 jajek
4 łyżki napoju pomarańczowo - brzoskwiniowego
4 łyżeczki z czubkiem mąki kukurydzianej
4 pieczarki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
olej do smażenia
Pozostałe składniki :
pomidorki koktajlowe
pokrojony szczypiorek do dekoracji
dratwa
Szpinakowe wrapy śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortille szpinakowe : do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części i wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką na bardzo cienkie placki. Na rozgrzanej i suchej patelni smażymy z każdej strony po ok. 2 minuty, aż pojawią się brązowe plamki. Przekładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. skrapiamy sokiem z cytryny.
Na 1 omlet : do miseczki wybijamy po 2 jajka i dodajemy 1 łyżkę napoju, przyprawy, łyżeczkę mąki kukurydzianej i dokładnie mieszamy. Wlewamy na rozgrzany olej i układamy na wierzchu pokrojone plasterki pieczarek ( 1 pieczarka ) przyprawiamy do smaku, posypujemy szczypiorkiem. W taki sam sposób smażymy pozostałe omlety.
Gotowe omlety przekładamy na tortille i zwijamy. Przewiązujemy dratwą i kroimy na dwie połowy.
Na talerzu układamy pokrojone tortille i pomidorki, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze