Śmietanowy torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest delikatne i owocowe rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5-6 jajek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 łyżka oleju
    - 3/4 szkl. cukru

    Masa śmietanowa:
    - 500 ml kremówki
    - 1/2 łyżeczki soku z cytrynu
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 15 g żelatyny

    Galaretka truskawkowa:
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 500 g truskawek
    - 400 ml wody

    Dodatkowo:
    -300 ml śmietany kremówki do dekoracji
    - owoce do dekoracji

    Poncz:
    - 1 szklanka letniej wody
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowy torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo dodawać po żółtku i łyżkę oleju. Na koniec masę delikatnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 min w temp. 180 stopni C. Następnie ostudzić. Przekroić na pół. i nasączyć ponczem.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Truskawki wyłożyć w formie wyścielonej folią spożywczą i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić z łyżką cukru pudru oraz sokiem z cytryny po czym miksując dodać żelatynę.
  • 4. Na jednym biszkopcie wyłożyć 1/2 masy i przykryć galaretką truskawkową. Usunąć folię. Na galaretce rozsmarować równomiernie resztę masy i przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć wierzch ciasta Dobrze schłodzić.
  • 5. Wierzch posmarować kremówką i ozdobić owocami.

Porady

Po upieczeniu biszkopta żeby nie opadł rzucić o stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować