Śmietanowiec bananowo-malinowo-cytrynowy

  • wyświetlono: 729 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia

Składniki

Ciasto:
6 żółtek (białka odłożyć w 3 osobnych miseczkach po 2)
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny

Masa bananowa:
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń bananowy z cukrem
400 g śmietany 18 %

Masa malinowa:
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń malinowy bez cukru
400 g śmietany 18 %

Masa cytrynowa:
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń cytrynowy bez cukru
400 g śmietany 18 %


Sposób przygotowania przepisu:

Śmietanowiec bananowo-malinowo-cytrynowy

  • 1. Ciasto:
    Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko przemieszać, dodać posiekaną na kawałki margarynę i posiekać wszystko przez chwilę do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Każdą część owinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
    W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę (u mnie 25/35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy to którego jest więcej czyli 2/3 i na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut, po czym wyjmujemy i przygotowujemy masy śmietanowe.
  • 2. Masa bananowa:
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do POŁĄCZENIA się śmietany z pianką bananową. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto.
  • 3. Masa malinowa:
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką malinową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę bananową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
  • 4. Masa cytrynowa:
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką cytrynową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę malinową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
  • 5. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie na wierzchu masy cytrynowej.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa będzie ścięta.
    Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 minut, po czym możemy wyjąć. Najlepiej zostawić na szafce na minimum 12 godzin, aby dobrze ostygło i się zwarło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylasernik bez seraśmietanowiecstyropian

Komentarze

Podobne przepisy

deser śmietanowiec

Dodane przez: melania18

śmietanowiec

Idealny na lato.

Dodane przez: Konto nieaktywne

ŚMIETANOWIEC

PYSZNE CIASTO

Malinowe tiramisu z kremem cytrynowym

Dodane przez: weronka6

Malinowe tiramisu z krem cytrynowym

Deser na randkę, idealnie wieńczy...

Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową

Dodane przez: juchab

Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową

Niezwykle efektowny tort, ciekawy...

Dodane przez: dominika25

Śmietanowiec

Lekki, puszysty smak mojego dzieciństwa.

śmietanowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Śmietanowiec

Bardzo proste ciasto, które po...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE