Smerfetka

5 (177 ocen)

Na zielony był już Shrek, na różowo Barbie, teraz przyszedł czas na wykorzystanie galaretki niebieskiej.Nazwa Smerfetka nie dość, że sympatycznie brzmi, to idealnie pasująca do tego ciasta. A ciasto smerfnie pyszne- nawet Łasuch by się skusił:).

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm

    Biszkopt jasny:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 łyżki wody,
    - ¾ szklanki mąki tortowe,
    - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem brzoskwiniowy:
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 2 łyżki cukru ( do smaku),
    - 3 żółtka,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej,
    - Puszka brzoskwiń,
    - Około 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,

    - 1 kostka masła
    Śmietanka
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny
    Dodatkowo: 2 niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
  • 2. Masa: Brzoskwinie odcedzamy. Sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń , dokładamy kwasku do zaostrzenia smaku. Studzimy.
    Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń.

    Brzoskwinie kroimy, każdą połówkę na około 4 części. (Brzoskwinie będą układane na masie)
  • 3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt-masa brzoskwiniowa-na masie układamy w trzech rzędach pokrojone brzoskwinie- śmietanka (odstawiamy do chłodu by zastygła)- na zastygniętą śmietankę wylewamy tężejąca galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Śmietanka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować