Ciasto smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody i odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Komentarze