Ciasto smerfetka

4.51 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z kremem i galaretką

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30 %,
    1 galaretka niebieska
    oraz
    2 galaretki niebieskie
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Ciasto

Ciasto smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody i odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować