Smażony ryż z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie.
Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową na ok. 3 cm kawałki, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w 3-4 cm paseczki.
W garnku rozgrzać nieco oliwy, wrzucić ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri.
Porady
Zamiast sosu piri-piri można użyć sosu chili lub w ostateczności mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Komentarze